Θέμα: Να επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία;

Κινητό τηλέφωνο ή απλά κινητό ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από φυσική καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας και δεν εξαρτάται από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος χαμηλής συχνότητας. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν τεχνολογία κυψελών (cells) και εκπέμπουν σε υψηλές συχνότητες. Για την εκπομπή και λήψη των σημάτων χρησιμοποιείται πλέον αποκλειστικά ψηφιακή τεχνολογία με κωδικοποίηση.

https://el.wikipedia.org/wiki/Κινητό_τηλέφωνο

Το 1947 ξεκίνησε η εξέλιξη της ιδέας του κινητού τηλεφώνου. Ωστόσο η  επίσημη ημερομηνία γέννησης του κινητού τηλεφώνου θεωρείται η 3η Απριλίου 1973.

Το πρώτο κινητό είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο εγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο, κόστιζε 2.500 δολάρια και κατασκευάστηκε από τη Motorola. Η χρήση των κινητών, όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται πιο πολύπλοκη. Στη σημερινή εποχή το κινητό τηλέφωνο εκτός από την επικοινωνία χρησιμοποιείται για την ψυχαγωγία, ενώ μέσω αυτού μπορούν να συνδέονται και να ελέγχονται διάφορες εξωτερικές συσκευές.

http://www.tmth.gr/home/59-applications/835-kinito-telefono

 

Οι συσκευές αυτές έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στη ζωή μας, καθώς προσφέρουν έναν ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη μεταφορά πληροφοριών, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ βολικά για να τα κουβαλάμε παντού μαζί μας. Πράγματι, είναι μια πηγή η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους χρήστες της.

Τα πλεονεκτήματα

• Όσο περισσότερο μιλάτε στο τηλέφωνο τόσο περισσότερο βελτιώνετε τις ικανότητες επικοινωνίας σας.

• Είναι απίστευτα χρήσιμο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (σε κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα το τηλέφωνο είναι που θα σας σώσει, ακόμη και όταν έχετε χαθεί κάπου, μέσω του κινητού θα λάβετε τις οδηγίες κατεύθυνσης).

• Οι γονείς είναι λιγότερο ανήσυχοι για τα παιδιά τους όταν βρίσκονται σε συνεχή επαφή μαζί τους μέσω του τηλεφώνου.

• Εάν είστε συνειδητοποιημένοι στο διαδίκτυο, μπορείτε να έχετε internet όλη την ώρα οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.

• Στις μέρες μας τα κινητά τηλέφωνα δεν χρησιμεύουν μόνο για τηλεφωνικές κλήσεις αλλά στέλνουν και μηνύματα, αναπαράγουν βίντεο, τραγούδια, σας δίνουν τη δυνατότητα να παίζετε μέσα από αυτά, λειτουργούν ως σημειωματάριο, ξυπνητήρι, ημερολόγιο κ.ά. Έτσι, με μία μόνο συσκευή αποκτάτε τόσες πολλές χρήσεις.

http://www.pc123.gr/τα-πλεονεκτήματα-και-τα-μειονεκτήματ/

Στο σχολείο η χρήση του κινητού τηλεφώνου δεν ωφελεί σε τίποτα. Αν ένα παιδί θέλει για σοβαρούς λόγους να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, υπάρχουν τα τηλέφωνα του σχολείου. Τα smartphones αποσπούν την προσοχή των μαθητών ακόμα και όταν χτυπά ένας σύντομος ήχος μηνύματος. Οι μαθητές αντί να το αξιοποιούν το έξυπνο κινητό ως μέσο για να διευρύνουν τους εκπαιδευτικούς τους ορίζοντες, προτιμούν να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο για την πρόσβασή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για να ακούν μουσική. Ο χρόνος που δαπανούν οι μαθητές στο smartphone τους κατά τη διάρκεια του σχολείου, ισοδυναμεί με μια επιπλέον ώρα μαθήματος τη μέρα, ή αλλιώς πέντε ημέρες επιπλέον γνώσης τον χρόνο.

Οι περισσότεροι θα περίμεναν πως η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία ανά πάσα στιγμή θα βοηθούσε έναν μαθητή να αποδώσει καλύτερα στις εξετάσεις, στο διάβασμα και στις εργασίες του. Ωστόσο φαίνεται ότι οι συσκευές αυτές βλάπτουν την ικανότητα μάθησής τους.  Οι δυνατότητες των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων για άμεση διασύνδεση στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να αποβούν εις βάρος της συγκέντρωσης των μαθητών, να απορροφούν τον χρόνο τους και να τους στερούν από άλλες δραστηριότητες ή από τη μελέτη τους.

http://oladeka.com/2017/09/τα-έξυπνα-κινητά-smartphones-στο-σχολείο-βλάπτο/

Πολλά ερευνητικά κέντρα πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να αποθαρρύνονται από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ιδίως κάτω των 10 χρονών. Το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών, το μικρό και λεπτό εγκεφαλικό κρανίο η μακροχρόνια έκθεση των παιδιών στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών, η αρνητική επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στους ιστούς,  συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, οδηγούν την επιστημονική κοινότητα σε αμηχανία για τον βαθμό της επίδρασης της ακτινοβολίας στη σωματική υγεία στον άνθρωπο και καθιστά τον περιορισμό της χρήσης των κινητών από τα παιδιά απαραίτητο.

Πέρα όμως από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία οι γονείς οφείλουν να παίρνουν όλα τα μέτρα ασφαλούς πλοήγησης του διαδικτύου μέσα από τα κινητά τηλέφωνα.
Η κατάχρηση του διαδικτύου, παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η πορνογραφία, ο τζόγος είναι καταστάσεις που το παιδί μπορεί να συναντήσει στο κινητό εφόσον το χρησιμοποιεί ως πύλη εισόδου στο διαδίκτυο.

http://www.iatronet.gr/ygeia/paidiatriki/article/24470/oi-epiptwseis-tis-ypervolikis-xrisis-kinitoy-sta-paidia.html

Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε τους κανόνες ασφαλούς χρήσης της ασύρματης επικοινωνίας που συνίστανται στα εξής:

Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.

 • Παιδιά κάτω των 12 ετών καλό είναι να μη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
 • Μη βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.
 • Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.
 • Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.
 • Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.
 • Όταν κάνεις χρήση κινητού, κράτα απόσταση από άλλους.
 • Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.
 • Τη νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.
 • Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλ’ το σε airplane mode
 • Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
 • Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής – ενσύρματης σύνδεσης.
 • Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό, μην τηλεφωνείς.
 • Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα
 • Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται

http://www.iatronea.gr/nees-odigies-orthis-chrisis-tou-kinitou-apo-ton-iatriko-sillogo/

Τι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο; Ο νόμος απαγορεύει στους μαθητές τη λειτουργία τους στο σχολείο, ακόμη και στα διαλείμματα. Πρέπει, αν τα έχουν μαζί τους, να βρίσκονται στην τσάντα τους απενεργοποιημένα, σύμφωνα με τον προ δεκαετίας νόμο, που ακόμη ισχύει.

Τα κινητά, όμως, αποτελούν το σημαντικότερο αντικείμενο των εφήβων, και όχι μόνο των εφήβων. Θα μπορούσε το σχολείο να εκμεταλλευτεί το αγαπημένο τους μέσο και να το εντάξει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Γιατί κάθε μαθητής έχει στα χέρια του έναν, στην ουσία, υπολογιστή, που θα μπορούσε να αποτελεί εργαλείο μάθησης. Θα έπρεπε ακόμη να μαθαίνει ο μαθητής την ορθή χρήση του κινητού, γιατί μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα μ' αυτό το εργαλείο, αφού είναι σχεδόν κανονικός υπολογιστής. Οι περισσότεροι, όμως, μένουν στις selfies και στο facebook, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα:

 • Θα μπορούσαν να κατασκευάζουν εφαρμογές για κινητά, μαθαίνοντας προγραμματισμό.
 • Θα μπορούσαν να κάνουν αναζήτηση πληροφοριών για να κάνουν εργασίες σε πολλά μαθήματα, αντί να παπαγαλίζουν τη δεδομένη ύλη.
 • Θα μπορούσαν να κάνουν διερεύνηση μαθηματικών προβλημάτων με το κατάλληλο λογισμικό.
 • Θα μπορούσαν να δουν προσομοίωση πειραμάτων φυσικής, πάντα με το κατάλληλο λογισμικό.
 • Θα μπορούσαν να μαθαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του και πώς να προφυλάσσονται από αυτούς.

http://www.naftemporiki.gr/story/1075905/to-kinito-kai-to-sxoleio

Scroll to Top